sobota, 30 sierpnia 2014

Tort z masą krówkową

Pierwszy przepis na tort, bombę kaloryczną.

Jest to bardzo prosty przepis, a ciasto bardzo słodkie.
Smakuje wyśmienicie, szczególnie popijane gorzką kawą.
Poniższy tort robiłam z połowy porcji przepisu na biszkopt, masy użyłam tyle samo, co w przepisie.




Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
Masa:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej  (ok. 40 dag)
  • 25 dag  miękkiego masła 
Wykończenie i dekoracja:

  • Kilka łyżek naparu z czarnej herbaty
  • Migdały
  • Kolorowe pisaki
Biszkopt:

Rozdzielić białka od żółtek. 
Do białek dodać szczyptę soli i ubić.
Kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier i nadal ubijać.
W osobnym naczyniu rozmieszać żółtka i dodać olej.
Sztywną pianę delikatnie przełożyć do żółtek i oleju, całość wymieszać łyżką. 
Dodać wodę, ponownie delikatnie wymieszać. 
Tortownicę wysmarować margaryną lub olejem.
Masę wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25-30 minut w temperaturze 180 °C
W pierwszej fazie pieczenia (20 min) można położyć na tortownicy papier do pieczenia, by wierzch ciasta nie przypalił się. 

Masa:

Masę krówkową wymieszać z masłem

Wykończenie

Kiedy biszkopt ostygnie, wyjąć go z tortownicy i obrócić do góry nogami.
Przekroić na dwie części.
Nasączyć obie części naparem z herbaty.
Na jedną z części położyć 3/4 masy krówkowej i złożyć tort.
Wierzch tortu wysmarować resztą masy ( dzięki temu, że obróciliśmy tort do góry nogami, wierzch jest płaski) , posypać migdałami lub zrobić napis pisakami. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz