Jest to bardzo prosty przepis, a ciasto bardzo słodkie.
Smakuje wyśmienicie, szczególnie popijane gorzką kawą.
Poniższy tort robiłam z połowy porcji przepisu na biszkopt, masy użyłam tyle samo, co w przepisie.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
Masa:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej (ok. 40 dag)
- 25 dag miękkiego masła
Wykończenie i dekoracja:
- Kilka łyżek naparu z czarnej herbaty
- Migdały
- Kolorowe pisaki
Biszkopt:
Rozdzielić białka od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić.
Kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier i nadal ubijać.
W osobnym naczyniu rozmieszać żółtka i dodać olej.
Sztywną pianę delikatnie przełożyć do żółtek i oleju, całość wymieszać łyżką.
Dodać wodę, ponownie delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować margaryną lub olejem.
Masę wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25-30 minut w temperaturze 180 °C
W pierwszej fazie pieczenia (20 min) można położyć na tortownicy papier do pieczenia, by wierzch ciasta nie przypalił się.
Masa:
Masę krówkową wymieszać z masłem
Wykończenie
Kiedy biszkopt ostygnie, wyjąć go z tortownicy i obrócić do góry nogami.
Przekroić na dwie części.
Nasączyć obie części naparem z herbaty.
Na jedną z części położyć 3/4 masy krówkowej i złożyć tort.
Wierzch tortu wysmarować resztą masy ( dzięki temu, że obróciliśmy tort do góry nogami, wierzch jest płaski) , posypać migdałami lub zrobić napis pisakami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz